al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Martí (o Santa Maria) de la Nou

Informació

marti1.jpg

  • Les restes de l'església de Sant Martí o Santa Maria de la Nou es troben cap al NO del terme municipal d'Alòs de Balaguer. Seguint la pista que porta d'Alòs a la Maçana, a uns 2 km del poble. En la cruïlla la Maçana-Sant Mamet, per la pista de l'esquerra i a 2,8 km, hi ha l'església de Santa Maria de la Nou i les restes de la població medieval del mateix nom.
  • No es té cap notícia directa sobre aquest edifici. En tenim tan sols una notícia tardana, de l'any 1334, en què consta que “la Nou” forma part del marquesat de Camarasa en propietat de la segona esposa del rei Alfons, el Benigne, Elionor de Castella, com a dotació del seu fill Ferran.
  • L'església de Sant Martí o Santa Maria de la Nou és un senzill edifici d'una nau amb un absis semicircular obert a llevant. La nau és coberta amb volta de canó de perfil apuntat (segurament era reforçada per dos arcs torals, dels quals només resten les pilastres que els suportaven) i arc presbiterial també apuntat. L'absis és cobert, en canvi, per una volta de quart d'esfera semicircular. Adossada a les parets de la nau corre una banqueta que s'uneix a l'esglaó d'accés a l'absis.

    marti2.jpg

  • Només es conserva una finestra d'una sola esqueixada a la façana S i que tant a l'interior com a l'exterior forma una estreta obertura rectangular marcada per una llinda horitzontal i dos brancals monolítics.