al contingut a la navegació Informació de contacte

Dades (geogràfiques, fotogràfiques...)

Alòs de Balaguer s'estén a banda i banda del riu Segre que travessa el terme en direcció est a oest. En la part septentrional trobem la serra de Sant Mamet de 1.394 m d'altura. A la banda sud es completen les serres Marginals, les més meridionals del Prepirineu, amb la serra d'Arquells (643,1 m), la serra de Boada (763,8 m) i la serra Carbonera (785,5 m).

En aquesta foto podeu veure el poble a primer plano, al darrera s'intueixen els engorjats del Congost del Mu.

Morfològicament, Alòs de Balaguer es pot inscriure en la subcomarca del Montsec perquè participa més de les característiques d'aquests territoris força accidentats, prepirinencs i molts amb alçades superiors als 800 m. en la part de tramuntana, que no de les de l'anomenat Segre Mitjà, on el riu, en lloc de passar encaixat com ací, solca una vall un xic més ampla i de terres més planes. Tanmateix, el municipi, sobretot a l'esquerra del Segre, fa de transició entre les dues subcomarques esmentades, del Montsec i del Segre Mitjà, amb la de la Noguera estricta, a la qual són adscrits els termes de Cubells (amb el qual limita a migdia) i de Camarasa (hi termeneja al sud-oest per la collada de Boada). Per aquesta zona de l'esquerra del Segre, a llevant, per la partida de Sant Julià, confronta amb el municipi de Foradada. En la part de la dreta del riu, el límit de llevant amb Artesa de Segre (en la part que correspon a l'antic terme de Baldomar) passa per !a carena de la serra de Sant Mamet. A ponent, el termenal amb Fontllonga, també per la carena, passa per Montservó (1.125 m), pel pic de Tresvaus (844 m) i per les Collades fins al Segre, al punt on aquest rep la Noguera Pallaresa. Altres accidents importants del terme encara no esmentats són el puig de Peres (1.104 m), Pedra-roja (1.065 m), Puig Castellar (770 m) i el tossal de Boada (761 m).

Si mireu be, a la pedra que hi ha al mig del riu hi han les restes del que devia ser una columna d`un pont. No hem trobat documentació que en parli.

Dins el terme, el Segre rep per la dreta diversos barrancs que davallen de la serra de Sant Mamet: barranc de Corrons, i els de la Llacuna, de Sant Martí, del Prat i de Malagosta, que hi conflueixen a Alòs mateix. Pel costat esquerre rep les aigües dels barrancs que drenen els vessants que hi ha al cantó septentrional de les serres Carbonera i de Boada: barrancs de les Olives, de Boada i del Mur.

El barranc del prat te un recorregut d'uns 800m. Tot i que ningú la vist mai sec, en èpoques de sequera el seu cabdal disminueix considerablement.

  • Extensió: 68,76 km2.
  • Altitud població: 297 m d'altura.
  • Altitud terme: 1.394 m (cim de Sant Mamet).
  • Partit judicial: Balaguer.
  • Demarcació electoral: Balaguer.
  • Província: Lleida.
  • Accessos: carretera LV-9137 que enllaça amb Artesa de Segre.
  • Paisatge: seguint el marge del riu Segre, aigües avall, es troba un congost, fins arribar a l'aiguabarreig d'aquest riu amb la Noguera Pallaresa. Aquest lloc (inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural) és de gran atractiu paisatgístic pels seus espadellats i la seva vegetació.